Holisme: acupunctuurbehandeling met aandacht voor heel de mens

Holisme in tijden van Btw-heffing

In april 2013 volgde ik een lezing bij acupuncturist Koos van Kooten in Amersfoort: “Holisme in tijden van Btw-heffing.” Het was een interessante lezing waarvan ik hoop veel toe te passen in de behandeling.

Waarom kiezen we voor acupunctuur of andere complementaire geneeswijzen, ook wel alternatieve geneeswijzen genoemd? Vaak vanuit een behoefte aan meer tijd en aandacht of vanuit de behoefte aan een holistische benadering. Soms ook als aanvulling op de reguliere medische behandeling of uit onvrede daarmee. Of om zelf iets te kunnen bijdragen aan herstel of als vorm van omgaan met een chronische ziekte.

Holisme: met aandacht voor heel de mens

Wat is nu eigenlijk holisme? Het is in ieder geval een niet uitsluitend materialistisch mensbeeld. Het is een beeld waarin je als mens verbonden bent met je omgeving, je gezin, je familie, de samenleving, je werk, maar ook met de natuurlijke omgeving, de natuur, het klimaat en natuurlijke hulpbronnen. De mens wordt als een geheel van lichaam, geest en emoties gezien. Je bent verbonden met je omgeving en je hebt behoefte aan zingeving en groei en ontwikkeling. Dit vraagt om een behandelwijze die hiermee rekening houdt. Acupunctuur is zo’n behandelwijze, holistisch, met aandacht voor heel de mens. Ben je geïnteresseerd of wilt u er meer over weten? Neem contact op met Acupunctuur Karen Remmers.