Pompoensoep: heerlijk en gezond in de nazomer

Pompoensoep in de herfst en winter

Het is september en nog steeds heerlijk weer. In de moestuinen wordt weer volop geoogst. Van de oranje bolle hokkaido pompoenen kun je goed soep maken. Dat is niet moeilijk, maar wel lekker! En je hoeft deze pompoenen niet te schillen, dus dat scheelt een hoop werk. De bolle hokkaido pompoen is een groente die het spijsverteringssysteem ondersteunt en je ook verwarmt. De verse gember in de soep doet dat ook. Ook geeft de gember een frisse smaak en wat pit aan de soep. Probeer m en verwen jezelf op koelere nazomer- herfst- en winterdagen met een heerlijke kop verwarmende pompoensoep!

Hoe maak je ‘m klaar?

Ingrediënten: 1 biologische oranje bolle (hokkaido) pompoen, 1 tot 2 uien, teentje knoflook, verse gember ong. 2-3 cm., biologische groentebouillonblokjes of zout en peper, evt. beetje citroensap of een beetje (rijst)azijn, milde olijfolie, water.

Benodigdheden: snijplank, groot mes, aardappelschilmes, knoflookpers, grote kookpan, staafmixer, pollepel.

De pompoen wassen. Lelijke stukken schil en de steelaanzet verwijderen. De pompoen doormidden snijden met een stevig scherp mes. De helften ook weer in parten snijden. De zaden en het harige zachte gedeelte verwijderen. In grove stukjes snijden en klaarzetten.

De uien snijden en zachtjes bakken in de olijfolie. De gember fijnsnijden en toevoegen, de knoflook schoongemaakt in de knijper doen en uitpersen boven de pan. Zachtjes meebakken tot de geuren vrijkomen. De pompoenblokjes toevoegen en even meebakken. Water toevoegen tot de blokjes net onderstaan, bouillonblokjes toevoegen (ongeveer anderhalf tot 2 bouillonblokjes per liter soep, minder mag natuurlijk ook). Aan de kook brengen. Ongeveer 10 tot 12 minuten zachtjes koken met het deksel op de pan. Regelmatig roeren. Prik met een vork in de blokjes om te kijken of ze zacht zijn en de schil uiteenvalt. Pureer de soep met een staafmixer. Is de soep te dik dan kun je nog wat water of bouillon toevoegen. Proef de soep of je m lekker vindt. Eventueel nog wat zout of peper toevoegen. Als de soep wat melig of te zacht smaakt kun je iets citroensap of azijn toevoegen. Ook kun je nog wat verse gember met een hele fijne rasp over de soep raspen. Je krijgt dan vooral gembersap dat de soep lekker fris en pittig maakt. Eet smakelijk!

Voor meer informatie kunt u terecht bij Acupunctuur Karen Remmers, telefoonnummer 06-48578882. Mailen voor informatie kan ook naar info@acupunctuurkarenremmers.nl.