Radijsjes: lekkere en gezonde recepten

Radijsjes zijn een echte voorjaarsgroente. Als je een moestuin hebt is het radijsje een van de eerste groenten die je van je tuin kunt oogsten in het voorjaar. Radijsjes smaken pittig, een beetje scherp en peperig. Ze helpen bij heesheid, een zere keel en openen een verstopte neus. Je kunt ze eten als je veel last van slijm in je neus of mond hebt, of veel slijm moet ophoesten. Ze helpen het slijm te verminderen. Maar natuurlijk kun je ze ook gewoon eten omdat het lekker is!

Niet iedereen weet wat je met radijsjes kunt doen. Als eerste was je de (bio)radijsjes en verwijder je de blaadjes en het worteltje. Daarna kun je er van alles mee doen.

Lekkere en gezonde recepten met radijs:
  1. Eet ze rauw in plakjes op je boterham, bijvoorbeeld met sandwichspread, kaas of vleeswaren.
  2. Eet ze met een dip van humus (een puree van kikkererwten uit het middellandse zeegebied en Midden-Oosten).
  3. Snijd ze in vieren en bak ze kort mee met je wok groenten, dan smaken ze ook milder en zoeter. Ook het loof van de (bio)radijs kun je mee wokken.
  4. Maak een salade van radijs.

Hieronder volgt het recept voor een frisse radijssalade.

Recept frisse radijssalade:

Voor de salade maak je een dressing van een halve eetlepel (rijst)azijn, 2 eetlepels extra virgine bio olijfolie en wat zeezout. Snijd de radijsjes in dunne plakjes en meng ze met de dressing. Bestrooi met fijngehakte peterselie. Wil je het iets zuurder dan voeg je nog een drupje azijn toe. Lekker bij je lunch, warme maaltijd of bij je barbecue-buffet. Eet smakelijk!

Voor meer informatie over gezonde voeding neem contact op met Acupunctuur Karen Remmers.